top of page

Een nieuw kantoorconcept dat de kans op een burn-out verkleint.

Een burn-out is een maatschappelijk probleem. De laatste tijd heb ik vaak gehoord dat mensen een burn-out krijgen wat mede komt door de prestatiesamenleving waarin wij leven.

Dat bracht mij op het volgende onderwerp namelijk: een kantoorconcept ontwikkelen waarbij de kans op een burn-out kleiner wordt. Als men een kantoorbaan heeft, dan heeft men een grote kans op het krijgen van een burn-out. Vandaar dat ik het interessant vond om een nieuw kantoorconcept te ontwikkelen. 

Ik vind het belangrijk om als ontwerper hieraan een bijdrage te leveren, omdat ik als ontwerper het belang van de gebruiker centraal stel en rekening houd met de persoonlijke beleving van het individu. Het is van belang dat men zich comfortabel voelt in de harde wereld waarin wij leven.

Als eerst is er onderzoek gedaan naar wat een burn-out precies is, wanneer je het kan krijgen en hoe je het zou kunnen voorkomen. De informatie die uit dit onderzoek is gekomen was het startpunt van het ontwerpproces.

Dit nieuwe kantoorconcept is ontwikkeld door gebruik te maken van een casestudy. Het kantoorgebouw is gebaseerd op bestaande stramienen. De uitwerkingen zijn daarbij een voorbeeld van hoe het kantoorconcept uitgevoerd zou kunnen worden.

 

In het nieuwe kantoorconcept is het belangrijk dat het gebouw wordt verdeeld in drie verschillende zones. Deze zones zorgen ervoor dat er overzicht en structuur is. Per zone is rekening gehouden dat de kleuren, materialen, verlichting en de vormen passen bij de functie van de desbetreffende zone. 

De eerste zone zijn de individuele werkplekken. De lage wanden zorgen ervoor dat als men achter het bureau zit niet wordt afgeleid, maar als je staat je wel overzicht hebt. Dit landschap zorgt voor meer privacy, meer structuur en minder afleiding. De kleur oranje wordt hier subtiel toegepast, omdat dit onder andere zorgt voor scherpte, plezier, focus en het werkt stimulerend.

 

De tweede zone bestaat uit verschillende functionele ruimtes. De tussenruimtes in deze tweede zone leiden je naar de desbetreffende ruimte toe. Het overleggen vindt in deze zone plaats zodat men bij de eigen werkplek niet wordt afgeleid en ook collega’s geen last hebben van het gesprek. Het vergaderen en het overleggen vindt staand plaats zodat het gesprek efficiënt blijft en men alert is. De blauwe kleur in deze ruimtes zorgt voor betrouwbaarheid, rust, helder denken en helpt bij het concentratievermogen. De kantine heeft groene tinten, omdat men hierdoor zowel mentaal als fysiek beter van ontspant. Bij de kantine, de vergaderruimtes en de gezamenlijke werkplekken kunnen de puien open geschoven worden waardoor er frisse lucht van buiten naar binnen gaat.

 

De derde en laatste zone is de buitenruimte. Dit is een lange overdekte gang waar men wel de temperatuur van buiten ervaart. Op de gevel groeit een klimhortensia die langzaam zijn weg naar de derde zone weet te vinden. Hierdoor wordt het buitengevoel nog meer gestimuleerd. De gevelopeningen zorgen voor herhaling in deze zone. In de gevelopeningen kan men zitten op de verbrede vensterbanken en even genieten van het buiten zijn tussen het werken door. 

 

Meer bewegen is een belangrijk aspect om de kans op een burn-out te verkleinen. In dit kantoorconcept wordt dat gestimuleerd door de routing van zone naar zone. Hierdoor loopt men automatisch rondjes en beweegt daardoor ook meer. Het wordt aantrekkelijk gemaakt, omdat men door de buitenzone loopt en er alleen deuren zijn geplaatst waar dat nodig is. Door de temperatuurverschillen van de drie zones blijft men alert. Het rondjes lopen zou als een ritueel gezien kunnen worden. Een ritueel zorgt namelijk voor minder stress, omdat het voorspelbaar is en ook is het bevorderlijk voor de productiviteit en de creativiteit.

 

De kleur van de ruimte waar de tussenruimte naartoe leidt is verwerkt in de tussenruimte zelf. Hierdoor is de tussenruimte een mooie overgang van de ene naar de andere ruimte. In elke tussenruimte is een focuselement toegepast zodat men zich ergens op kan concentreren en zich daardoor kan voorbereiden voordat men een ruimte in gaat of het juist kan afsluiten voordat men naar huis gaat.

2017, semester 8, Opleiding Interieurarchitectuur ArtEZ Zwolle

bottom of page