top of page

Restafval bamboe van 10% - 0%

Het gebruik van bamboe is in opkomst en het heeft ook vele voordelen, niet alleen in gebruik maar er zijn ook voordelen voor het milieu als het geteeld wordt. Bamboe groeit in een tropisch tot subtropisch klimaat; bamboe groeit daar goed door de zandgrond en de hoge luchtvochtigheid. Het groeit in die gebieden erg snel en het heeft geen chemische meststoffen nodig; zonlicht en regenwater zijn voldoende. Het feit dat de wortels snel groeien, gaat erosie tegen. De voordelen van bamboe in gebruik zijn onder andere dat het een lange levensduur heeft, steviger en harder is dan vele andere houtsoorten en dat het is heel stabiel is. 

In totaal wordt 90% van het bamboe gebruikt; dikke stammen gebruikt men voor de constructie, dunne stammen voor meubels en de toppen voor spaanplaat. De 10% die overblijft, is restafval. Hierbij kan je denken aan slechte stammen, takjes, bladeren en zaagsel. Ik vond dat daar iets mee gedaan moest worden, zodat het bamboe voor 100% wordt gebruikt. 

Met het restafval van bamboe ben ik aan de slag gegaan zodat er uiteindelijk helemaal geen afval van de bamboeproductie overblijft. Na vele proeven te hebben gedaan met het restafval ben ik tot twee mogelijke producten gekomen. 

Door het restafval van bamboe te drogen, te vermalen, te verlijmen, te persen en het uiteindelijk weer te drogen, kunnen er nieuwe producten ontstaan. De lijm is milieuvriendelijk en is gemaakt van maizena, water en een heel klein beetje azijn. Het maken is een gemakkelijk proces waardoor het in het land van herkomst gemaakt kan worden. Doordat het in het land van herkomst gemaakt kan worden, ontstaat er ook meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Er zijn verschillende varianten mogelijk die elk van een ander onderdeel van het bamboe zijn gemaakt. Dit zijn namelijk de bladeren, de vellen, de stengels en een combinatie van deze drie. Men kan het verwerken tot een lichtobject, omdat het materiaal zich hier goed voor verleent. Ook is het bamboe na het persen geschikt voor akoestische elementen die naast elkaar in de ruimte geplaatst kunnen worden. Doordat het met de hand wordt gemaakt, is geen enkel product hetzelfde.

2016, semester 7, Opleiding Interieurarchitectuur ArtEZ Zwolle

© 2017 by Jolanda Oudshoorn.

bottom of page